De Koeientuin vanaf zandweg Zwolse Veenweg

Koeientuin Kraanswijk te Groenlo

De Koeientuin is een revolutionair totaalconcept voor de huisvesting van melkvee. Centraal bij de ontwikkeling van het concept staat de vraag: Wat wil de koe?

Sept. 2015 werd het innovatieve concept bij ons biologische bedrijf officieel geopend: “Koeientuin Kraanswijk”. De ‘tuin’ bestaat uit een met een schaduwdoek overkapte grote serre, waar koeien vrij in kunnen rondlopen.

Uitgangspunt bij het concept zijn de biologische behoeften van de koe.

Bij het ontwerp werd gekeken naar de natuurlijke leefomgeving van de koe, die vervolgens wordt nagebootst in de stal. De koeien hebben tweemaal zoveel ruimte ter beschikking als in een traditionele stal. Bomen en klimplanten zorgen voor schaduw en reguleren de temperatuur in de stal. Het is een natuurlijk dierenverblijf, ofwel binnen = buiten. De vloer is zacht, zodat de koe er comfortabel op kan liggen en ze is stroef en indrukbaar, zodat de koe gemakkelijk kan opstaan en lopen zonder uit te glijden. De koeientuin is een open stal en gaat op in het landschap.

Wilt u meer weten of deze Koeientuin zien?

Overnacht een weekendje in onze groepsaccommodatie of boek een excursie. Tenslotte is dat de leukste manier om het eens in het echt te zien. Kijk vanaf de beleving boulevard naar de verschillen. Aan de ene kant de redelijk traditionele inrichting met boxen en aan de andere kant dus de weidevloer.

Chris heeft nog meer ideeën om het concept van de Koeientuin nog beter op zijn bedrijf te laten aansluiten. Zo wil hij een wandelpad realiseren vanuit De Leemputten naar en zelfs door de Koeientuin op het bedrijf. Ook is het plan om bezoekers- cq. ontvangstruimte op een verhoogd platform in de nieuwe stal te realiseren. Van hieruit kunnen bezoekers een blik werpen in de Koeientuin, en genieten van een vers getapt glaasje melk!
Wilt u meer zien? volg ons via Facebook

Omroep Gelderland Koeientuin

 

Lees meer